2021-ben a járvány miatt kénytelenek voltunk elhalasztani a jubileumi tizedik nemzetközi versenyt. Mivel bizakodók vagyunk, és tudjuk, hogy főzni kell, nekiálltunk a szervezésnek, hogy 2022-ben pótolhassuk az elmaradt rendezvényt. A várható időpont a megszokottól eltérően május vége, vagy június eleje, amit természetesen időben pontosítunk, hogy mindenki alaposan tervezhessen, és söreit a legjobb formában tudja benevezni. A versenyig hátralévő nagyjából hat hónap arra is lehetőséget nyújt, hogy a hosszabb érlelési idejű tételek is elkészülhessenek.

A legfontosabb információkat tartalmazó részleges kiírás alapján minden nevező elkezdhet készülődni.

X. HÁZISÖRFŐZŐK NEMZETKÖZI VERSENYE – MAGYARORSZÁG

A verseny célja az otthoni sörfőzés népszerűsítése. Ha a járványhelyzet megengedi, mindenképpen lehetőséget fogunk teremteni a házisörfőzők személyes találkozására.

A verseny felmerülő költségeit a szervezők a nevezési díjakból és felajánlásokból fedezik, így szívesen várnak minden segítő célú anyagi, fizikai és szellemi felajánlást. A verseny főszervezője az ELSŐ MAGYAR HÁZISÖRFŐZŐ EGYESÜLET (továbbiakban a Szervezők).

• A X. Házisörfőzők Nemzetközi Versenyére a BJCP2015-ben (Beer Judge Certification Program) található összes sör stílusban (tehát csak sör, BJCP 1-34 stílusok) lehet nevezni. A jelentkezéskor meg kell adni a sör pontos stílusát, továbbá egyes stílusoknál a szükséges kiegészítő információkat (pl. milyen ízesítés). A bírálók minden egyes nevezett sört a megadott BJCP kategóriához mérten pontoznak le, tehát nem a különböző, nevezett sörök egymáshoz hasonlítása határozza meg a pontszámot.

• A nevezések lezárulása után a Szervezők a nevezett söröket ún. konszolidált Kategóriákba sorolják (pl. valószínű, hogy minden Porter egy kategóriába fog kerülni). Ennek a besorolásnak a Kategória helyezéseknél lesz jelentősége. A bírálatok a Kategóriákba sorolt sörök esetén is a BJCP stílusoknak megfelelően zajlanak, tehát a söröket NEM egymással hasonlítják össze.

• Ha egy adott Kategóriában nem gyűlik össze elegendő (min. 5) nevezés, a sörök a vegyesen a „különleges sör” kategóriába kerülnek.

• Egy versenyző egy BJCP kategóriába csak egy sört nevezhet, de összesen maximum hat nevezése lehet. Ez a közösen főzőkre is érvényes!

• A sörök elbírálása a BJCP stílusnak megfelelő fogyasztási hőmérsékleten és a BJCP2015 alapján, azaz a nemzetközi norma szerint történik. A BJCP2015 magyar nyelvű fordítása az egyesület honlapján megtalálható (https://www.elsosor.hu/letoltheto-anyagok/).

• A fentiek alapján tehát nagyon figyelni kell a nevezett sör helyes BJCP stílusba sorolására! Rossz besorolás miatt kaphat nagyon alacsony pontszámokat egy egyébként remek sör.

• A BJCP stílusba sorolás a nevező feladata és felelőssége. Egyesületünktől legfeljebb jó szándékú segítséget kaphat a kategorizálásban.

• A versenyre csak olyan sörrel lehet nevezni, ami nincs kereskedelmi forgalomban és otthoni sörfőző eszközökkel készült.

• Nevezni a megszokot módon a competition.elsosor.hu oldalon lehet majd várhatóan 2022 januárjától.

X. HÁZISÖRFŐZŐK NEMZETKÖZI VERSENYE – MAGYARORSZÁG