Mindenkinek köszönjük a versenyen való részvételt. Ismét egy nagyon jól sikerült rendezvényen vagyunk túl. Hosszú nap áll mögöttünk, és bizonyára sokat fogunk még beszélni a róla, de addig is egy gyors postban közzétesszük az eredményeket:

A következő linken keresztül tudjátok letölteni pdf formátumban.

Eredmények 2014 Frissítve!

III. Házisörfőző versen eredményei

17 thoughts on “III. Házisörfőző versen eredményei

 • 2014-03-16 at 16:18
  Permalink

  Pontozoi lapokat iden is megkapjuk?

  Válasz
  • 2014-03-16 at 17:55
   Permalink

   Igen, természetesen.
   Ehhez szükség lesz a türelmetekre, mert nagyon sok lapot kell rendszereznünk. Amint megvagyunk, küldjük.

   Válasz
 • 2014-03-17 at 08:28
  Permalink

  A Versenyeredmények közt a Witbier kategóriában nem jól van feltüntetve a harmadik helyezett.

  Válasz
  • 2014-03-17 at 12:12
   Permalink

   Köszi, hogy jelezted.
   Javítjuk, és feltöltjük újra!

   Válasz
 • 2014-03-17 at 14:32
  Permalink

  Biztos jók a frissített pontszámok?
  Vagy csak én nem értem, hogy lehet pl. ezüstérme a 26.7 pontos erős porternek?
  De írhattam volna szinte bármelyik másik kategóriát is.

  Válasz
  • 2014-03-17 at 15:14
   Permalink

   roppant egyszerű:
   ahol sok sör volt, azt a bírák két/három csoportra osztották, majd a csoportonkénti legjobb 3 részt vett egy döntő csatában, ahol bármelyik (!) a legjobb 6-ból/9-ből kijöhetett 1,2,3 -nak
   az erős porternél pl látszik, h az egyik pontozó asztal (itt kettő volt összesen) magasabb pontokat adott, mint a másik, hiszen összeségében a 9. legmagasabb ponttal rendelkező sör lett második.

   Válasz
   • 2014-03-17 at 15:17
    Permalink

    mondjuk azt érdemes lenne tudni, h a különböző asztaloknál mi lett az első 3 és milyen sorrendben

    Válasz
    • 2014-03-17 at 17:48
     Permalink

     Abból meg tudod megállapítani, melyik asztal milyen pontokat adott, hogy elosztod kettővel a nevezők számát (ipa esetében 3-al) és ebből látod egy asztalnál hány sört értékeltek, ennek megfelelően a sorszámok alapján láthatod melyik sör melyik asztalhoz tartozott.
     Természetesen azoknál a kategóriáknál ahol nincs külön kiírva a helyezés ot a pontszámok alapján láthatod melyik lett első, ott nem volt csoportra osztás a pontozásban.

     Válasz
     • 2014-03-18 at 11:21
      Permalink

      Köszi, nem volt meg az az info, h sorszám alapján voltak elválasztva, így ok!

     • 2014-03-18 at 13:36
      Permalink

      Ha jól értelmezem ezt azt jelenti, hogy pl. Oatmeal Stout kategóriában az első asztal a 401-415 sorszámúakat, míg a másik asztal a 416-429 sorszámúakat pontozta?

 • 2014-03-18 at 10:23
  Permalink

  Én személyesen is jelen voltam az eredményhirdetésen, és úgy emlékszem, hogy az amerikai IPA kategória dobogósai a következők voltak:
  arany: Hoppa Cuppa IPA
  ezüst: Latis
  bronz: Csendes Kesergő
  A közzétett eredménylistában viszont más ezüst és bronz szerepel.
  Melyik a helyes?

  Válasz
  • 2014-03-18 at 10:34
   Permalink

   A versenyen a második és a harmadik helyezett kihirdetése hibás volt. A jó eredmények a csatolt fájlban vannak.

   Válasz
 • 2014-03-20 at 19:33
  Permalink

  Tisztelt Szervezők, Fórumozók!
  Olvasva az eredményeket az a kérdés merült fel bennem, hogy miként eshetett meg az az eset, hogy a legtöbb pontot elért sör nem arany, a második nem ezüst, a harmadik pedig nem bronzérmes helyezést ért el. Mivel a sörök elbírálása a BJCP alapján, azaz a nemzetközi norma szerint történik és a zsűri vélhetően professzionális, a témában megfelelően jártas, hozzáértő, neves emberekből áll, így az általuk adott pontokat senki nem kérdőjelezheti meg. Így merül fel a kérdés, hogy akármennyi asztalnál is pontozzák a söröket, és akármennyi csoportra is osztják azokat, a zsűri által adott pontok hiteles mércét állítanak a nevezett sörök összehasonlításában. Elismerve a BJCP és a zsűri tagjainak professzionalitását, – idézve rambo13 hozzászólását- ha „látszik, h az egyik pontozó asztal magasabb pontokat adott, mint a másik” csak akkor eshet meg, ha az egyik pontozó asztalnál „jobb” sörök voltak mint a másik pontozó asztalnál. És végül, de nem utolsósorban a http://www.elsosor.hu –n a III. HÁZISÖRFŐZŐK VERSENYE – MAGYARORSZÁG menüpont alatt olvasható a hivatalos verseny kiírása, mely szerint:

  „A meghirdetett kategóriákban a legtöbb pontot elérő sör aranyérmes, a második ezüstérmes, a harmadik bronzérmes eredményt ér el. A verseny legjobb söre – az abszolút győztes – a kategóriagyőztesek közül a legtöbb pontszámot elérő sör lesz. A verseny abszolút győztese egy évig jogosult lesz „Az év legjobb házisörfőzője Magyarországon” cím viselésére. A legjobb hazai sör készítője egy vándorkupát vehet át, melyre felgravírozzuk a győztes nevét, illetve az évszámot. Ezzel megkapja „Magyarország legjobb házisörfőzője 2014” címet. „

  Ezen indokok alapján állok értetlenül az előtt hogy NEM „A meghirdetett kategóriákban a legtöbb pontot elérő sör aranyérmes, a második ezüstérmes…”.
  Válaszotokat előre is köszönöm.

  Válasz
  • 2014-03-20 at 21:09
   Permalink

   Kedves László!

   Érdekes kérdéseket feszegetsz… Szerintem rossz az alapfeltételezés: lelkes amatőrök a szervezők, a pontozók és a nevezők is, nem pedig profik. Pontozóknak olyanokat választunk, akik szakmai tudásában 100% -ban megbízunk és biztosak vagyunk benne, hogy a versenyzők előtt is hitelesek, fontosak a visszajelzéseik. Azt viszont ne várjuk el, főleg nem a 3. verseny után, hogy mind az 50 pontozónak egy kaptafára jár az agya. Amit felvázoltál az egy ideális állapot ahol tényleg nincs szükség összekóstolásra, de ettől még messze vagyunk, sőt, szerintem soha nem is fogjuk elérni. Mindig lesznek majd újonc és rutinos pontozók. A BJCP szerint sem működik a teljesen azonos szemlélet szerinti pontozás, ugyanis kötelezővé teszik a mini-BOS -t azokban az esetekben, ahol több pontozócsoport bírál egy kategóriát.

   Valóban, a kiírásban kicsit pongyolán fogalmaztunk, de azt is mondhatnánk, hogy a mini-BOSS -ban legtöbb pontot szerzett sör jutott a BOSS-ba, az ott legtöbb pontot szerzett sör lett a Grand Champion. A mini-BOS és a BOS során csak rangsorolás van, nincsenek újrapontozva a sörök.

   Remélem kielégítő volt a válasz!

   Sörbaráti üdvözlettel:
   Róth Zoltán.

   Válasz
   • 2014-03-20 at 21:45
    Permalink

    Még egy apró észrevétel: Nem egyforma az ízérzékelésünk és az orrunk sem, más-más intenzitással érezhetjük a keserűt, savanyút, a dms-t, az acetaldehidet stb… Sokszor van olyan amikor közösen kóstolunk egy sört, hogy van aki kiérzi pl. a diacetilt, van aki nem.

    Válasz
 • 2014-04-02 at 16:18
  Permalink

  Sziasztok,

  a pontozólapokról lehet tudni valamit? Mikorra várhatók azok kiküldése a versenyzők számára?
  A válaszokat előre is köszönöm.

  Válasz
 • 2014-04-02 at 22:17
  Permalink

  Megkezdtük a pontozólapok kiküldését. Pár napon belül mindenkihez el fog jutni.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..