VI. HÁZISÖRFŐZŐK NEMZETKÖZI VERSENYE – MAGYARORSZÁG


Az ELSŐ MAGYAR HÁZISÖRFŐZŐ EGYESÜLET szervezésében 2017. március 18-án megrendezésre kerül az VI. HÁZISÖRFŐZŐK NEMZETKÖZI VERSENYE – MAGYARORSZÁG.

A verseny kiírása

A VI. HÁZISÖRFŐZŐK NEMZETKÖZI VERSENYE – MAGYARORSZÁG rendezvény -a továbbiakban verseny- célja az otthoni sörfőzés népszerűsítése, a házisörfőzők személyes találkozására nyíló alkalom megteremtése.

 

A hosszú távú szakmaiságot is szem előtt tartva, a rendezvény klubrendezvény lesz. Ennek részleteiről később még bővebben a http://competition.elsosor.hu-n

 

A verseny felmerülő költségeit a szervezők a nevezési díjakból és felajánlásokból fedezik, így szívesen várunk minden segítő célú anyagi, fizikai és szellemi felajánlást. A verseny főszervezője az ELSŐ MAGYAR HÁZISÖRFŐZŐ EGYESÜLET – társszervezők együttműködésével – a továbbiakban szervezők.

 

 • A versenyre nevezni elektronikusan lehet a http://competition.elsosor.hu oldalon, legkésőbb 2017. március 3-ig.
 • A versenyre csak olyan sörrel lehet nevezni, ami otthoni sörfőző eszközökkel készült és a sör nincs kereskedelmi forgalomban.
 • Egy versenyző egy kategóriába csak egy sört nevezhet. Ez a közösen főzőkre is érvényes.
 • A nevezéseket az alábbi kategóriában adhatjátok le
  • BJCP 2008 szerint:
   • Belga erős ale (harmadik és utolsó év) – (18)
  • BJCP 2015 szerint:
   • IPA spec.- Speciális IPA – (21B)
   • Bier de Garde – (24C)
   • Alternative Grain Beer – Alternatív alapanyagú sörök – (31A)
   • Berliner Weisse – (23A)
   • Kuytbier – (külön leírás szerint)
  • Gerilla sörök (minden BJCP 2015 kategória szerint)
 • A sörök elbírálása a kategóriának megfelelő fogyasztási hőmérsékleten és a BJCP (Beer Judge Certification Program) alapján, azaz a nemzetközi norma szerint történik. A BJCP2008 magyar nyelvű fordítását a honlapunkon megtaláljátok (www.elsosor.hu).A belga erős kategórián kívül áttérünk a BJCP2015-ös verziójára, amelynek fordítását szintén hamarosan a honlapunkon megtaláljátok (ehhez mindennemű segítséget elfogadunk és jelentkezni az info@elsosor.hu címen tudtok).
 • A kategóriákat az előzetes felmérés alapján alakítottuk ki aszerint, hogy benne legyenek a népszerű sörtípusok, de kellően változatos is legyen a felhozatal, vagyis kerültük az egymáshoz hasonló típusokat. Ezen kívül minden évben szeretnénk egy nálunk még kevésbé ismert és még kevésbé főzött sörtípust is indítani, ami idén a Kuyt lesz. Emellett nem kevés kihívást fog jelenteni a többi kategória is, reméljük, minél többen megbirkóztok velük.
 • A 18, a 21B és a 31A kategóriáknál nevezéskor ne felejtsétek el az alcsoport besorolást (belga erős ale, speciálisa IPA), illetve a sör eredeti kategóriáját (alternatív gabonából készült sör) is megadni! Fontos ez, mert az egyes alkategóriák eléggé különbözőek egymástól, változtathat a bírálat eredményén is a helyes besorolás. Ha nem adtok meg alkategóriát, nem tudjuk értékelni a nevezett sörödet! A 2017-es versenyen ezen információk hiánya kizárást fog jelenteni, mert nem tudjuk felvállalni, hogy a bírálók sorolják azokat helyes kategóriákba.
 • Idén harmadszor indítunk olyan kategóriát (Belga erős), aminek hosszú érlelési idő kellhet, ezért a kiíráskor már nehéz belőle jó „versenysört” készíteni. A jövőben hasonló kategóriát nem tervezünk indítani. Bízunk benne, hogy aki akart, élt a lehetőséggel.
 • Idén már harmadik alkalommal indítjuk el a „Gerilla” kategóriát is. Ez olyan, kereskedelmi forgalomban (a verseny ideje alatt is) kapható sör, ami volt (vagy jelenlegi) házisörfőző söre, akinek nincs saját sörfőzdéje, csak vendégként főzte azt meg valamelyik legálisan működő főzdében. Itt nem adunk meg kategóriát, azt a nevezőnek kell megadnia. Itt a nevezett sörök mindegyike a saját kategóriának megfelelően lesz elbírálva, a győztes a legtöbb pontszámot elért sör. Kérjük, ha a söröd nem illik bele az alap BJCP kategóriába, akkor a speciális kategóriák valamelyikébe sorold be, a szükséges alap kategóriák és a különlegesség megjelölésével. Egy nevező maximum három sörrel nevezhet.
 • A nevezett söröket 2017. március 4-től március 14-ig kell eljuttatni a szervezőkhöz háromszor 0,5l-es vagy ötször 0,33l-es kiszerelésben. A leadási helyekről a regisztráció során értesülsz.
 • A nevezett söröket csak felgumizott címkével lehet ellátni. Címkéket csak a sör regisztrációja után tudsz nyomtatni a http://competition.elsosor.hu oldalról. A nevezett söröket csak ezzel a címkével fogadjuk el. A címkéket az üveg nyakára gumizzátok fel, úgy szállítás során biztosabban az üvegen marad és a rekesz nem „pörgeti le” a gumit.
 • Azokat a söröket, amelyeken a címke fel lesz ragasztva vagy nincs rágumizott címke a fenti információval, vagy nem egyértelműek, kénytelenek leszünk kizárni a versenyből!
  A kupakon és az üvegen nem lehet semmilyen megkülönböztető jelölés. Ha ez nem teljesül, a sört nem tudjuk szerepeltetni a versenyen.
 • Amennyiben valamely kategóriában nem gyűlik össze legalább 5 nevezés, a kategóriát jogunkban áll visszavonni.
 • A kategóriába sorolás a nevező feladata és felelőssége. Egyesületünktől legfeljebb jó szándékú segítséget kaphatsz a kategorizálásban. Ha nem vagy otthon az adott kategóriában, a versenyig bőségesen van idő a nyertes sör kikísérletezésére.
 • A kategóriának nem megfelelő söröket – legyenek azok bármilyen jók – sajnos nem tudjuk majd értékelni.

 

A meghirdetett kategóriákban a legtöbb pontot elérő sör aranyérmes, a második ezüstérmes, a harmadik bronzérmes eredményt ér el.

Fontos: ha egy kategóriában sok nevezett sör érkezik, akkor azt több bírálati részre (futamra) fogjuk osztani. A futamok legjobbjai fognak újra megküzdeni egymással, az úgynevezett „szétlövésen”. Az itt kikerülő első helyezett lesz az aranyérmes, a második az ezüstérmes és a harmadik a bronzérmes. Tehát előfordulhat, hogy nem az első körben legtöbb pontot szerzett sör az első helyezett!

A verseny legjobb söre – az abszolút győztes – a kategóriagyőztesek közül a szétlövésen legtöbb pontszámot elérő sör lesz. A verseny abszolút győztese egy évig jogosult lesz „Az év legjobb házisörfőzője Magyarországon” cím viselésére. A legjobb hazai sör készítője egy vándorkupát vehet át, melyre felgravírozzuk a győztes nevét, illetve az évszámot. Ezzel megkapja a „Magyarország legjobb házisörfőzője 2017” címet. Ha megfőzi a nyertes sört kereskedelmi forgalomba, akkor a győztes jogosult az emblémát feltenni a sörre. Ez a jog megilleti a második, illetve harmadik helyezettet is. A logó használatról külön szerződésben rendelkezünk.

 • Nevezési díjként adományokat tudunk fogadni. A szervezők előzetes számításai alapján a nevezési díj, nevezett sörönként 1600 Ft-os felajánlás, ami nagyjából fedezi a kiadásokat. Egyesületi tagjaink számára a nevezett sörökre 50% kedvezményt biztosítunk! A “Gerilla” kategóriában a nevezési díj 8000 Ft sörönként.

A verseny a Legenda Sörfőzde Centerben (1163 Budapest, Kövirózsa utca 8/c) kerül megrendezésre. A versennyel kapcsolatban részletesebb információ, a folyamatosan frissülő http://competition.elsosor.hu oldalon található. A versennyel kapcsolatos kérdéseiteket a hazisorverseny@elsosor.hu címre írjátok.

A Szervezők