Az ELSŐ MAGYAR HÁZISÖRFŐZŐ EGYESÜLET 2022. május 14-én megrendezi:

X. HÁZISÖRFŐZŐK NEMZETKÖZI VERSENYE – MAGYARORSZÁGA verseny kiírása

A verseny célja az otthoni sörfőzés népszerűsítése, a házisörfőzők személyes találkozására nyíló alkalom megteremtése.A verseny felmerülő költségeit a szervezők a nevezési díjakból és felajánlásokból fedezik, így szívesen várnak minden segítő célú anyagi, fizikai és szellemi felajánlást. A verseny főszervezője az ELSŐ MAGYAR HÁZISÖRFŐZŐ EGYESÜLET (továbbiakban a Szervezők).

Szabályok

A BJCP2015-ben (Beer Judge Certification Program) található összes stílusban lehet nevezni. A jelentkezéskor meg kell adni a sör pontos kategóriáját, továbbá szükség esetén egyes kategóriáknál kiegészítő információkat (pl., milyen ízesítés). A bírálók minden egyes nevezett sört a megadott BJCP kategóriának megfelelően pontoznak le, tehát nem a különböző nevezett sörök egymáshoz hasonlítása határozza meg a pontszámot.

 • A nevezések lezárulása után a Szervezők a nevezett söröket ún. konszolidált Kategóriákba sorolják (pl. valószínű, hogy minden Porter egy kategóriába fog kerülni). Ennek a besorolásnak a Kategória helyezéseknél lesz jelentősége, a bírálatokat továbbra is a nevező által megadott BJCP stílusoknak megfelelően zajlanak, tehát NEM a söröket egymással összehasonlítva.
 • Ha egy adott alkategóriából nem gyűlik össze elegendő (min. 5) nevezés, a sörök a „különleges sör” kategóriába kerülnek.
 • A konszolidált kategóriákban a legtöbb pontot elérő sör aranyérmes, a második ezüstérmes, a harmadik bronzérmes eredményt ér el.
 • Ha egy konszolidált kategóriába nagyon sok nevezés érkezik, a több futamban (több napon keresztül, vagy több csoportban) bírált sörök mindegyik futamából az első három helyezett továbbjut egy ún. szétlövéses (miniBOS) bírálatra, ahol a bejutott sörökből kiválasztják a Kategória elsőmásodik és harmadik (arany, ezüst, bronz) helyezettjét. Az eredeti pontszámon és bírálaton azonban már nem változtatnak. Erre azért van szükség, hogy ki tudjuk egyenlíteni az egyes menetek között esetlegesen fennálló különbségeket.
 • A verseny legjobb söre az abszolút győztes, amelyet szakavatott bírálói csapat fog kiválasztani. A verseny abszolút győztese gravírozott, a győztes nevével és évszámmal ellátott vándorkupát vehet át. Ezzel megkapja a „Magyarország legjobb házisörfőzője 2022” címet.
 • Egy versenyző egy BJCP kategóriába csak egy sört nevezhet, de összesen maximum hat nevezése lehet. Ez a közösen főzőkre is érvényes!
 • A sörök elbírálása a BJCP stílusnak megfelelő fogyasztási hőmérsékleten és a BJCP2015 alapján, azaz a nemzetközi norma szerint történik. A BJCP2015 magyar nyelvű fordítása az egyesület honlapján megtalálható (elsosor.hu).
 • A fentiek alapján tehát nagyon figyelni kell a nevezett sör helyes BJCP stílusba sorolására! Rossz besorolás miatt kaphat nagyon alacsony pontszámokat egy egyébként remek sör.
 • A BJCP stílusba sorolás a nevező feladata és felelőssége. Egyesületünktől legfeljebb jó szándékú segítséget kaphat a kategorizálásban. Ha valaki nincs otthon az adott kategóriában, a versenyig bőségesen van idője a nyertes sör kikísérletezésére.
 • A versenyre csak olyan sörrel lehet nevezni, ami nincs kereskedelmi forgalomban és otthoni sörfőző eszközökkel készült.
 • Minden nevezést a competition.elsosor.hu oldalon digitálisan rögzíteni kell. Csak a regisztráció után az oldalról kinyomtatott címkével érvényes a nevezés.
 • A kinyomtatott címkét a nevezett sörök üvegének nyakára gumival kell rögzíteni, így szállítás során biztosabban az üvegen marad a címke és a rekesz nem „pörgeti le” a gumit.
 • Azoknak a söröknek a nevezése, amelyekre a címke fel van ragasztva érvénytelen! Szintén érvénytelen a nevezés, ha a palackon nincs a nevezési oldalról kinyomtatott, rágumizott címke, vagy nem egyértelműek a címkén szereplő információk!
  A kupakon és az üvegen nem lehet semmilyen megkülönböztető jelölés! Bármilyen megkülönböztető jelzés esetén a sör nevezése érvénytelen!
Fontos információk
 • A versenyre nevezni elektronikusan lehet a competition.elsosor.hu oldalon, 2022. március 820:00 óra és 2022. május 8. 24:00 óra között.
 • A nevezett söröket 2022. május 2. 10:00 órától május 11. 16:00 óráig kell eljuttatni a szervezőkhöz háromszor 0,5l-es vagy ötször 0,33l-es kiszerelésben (a nevezési oldalon megadott leadási pontokra). Az üvegeknek jelöletlen (nem dombornyomott) egyszerű (nem PET) koronazáras sörösüvegnek kell lenniük. Csatos üveget elfogadunk.
 • A nevezési díj 2022. április 18-ig nevezve és kifizetve nevezett sörönként 1600 Ft (4EUR). Április 18. után nevezett sörönként 3200 Ft (8 EUR). Az Első Magyar Házisörfőző Egyesület tagjainak kedvezményesen 1600 Ft (4 EUR).
 • Legkésőbb 2022. május 11-ig a nevezések alapján a szervezők kihirdetik a főbb kategóriákat.
 • A verseny helyszíne: MONYO Land – 1103 Budapest X., Gyömrői út 148.
 • A versennyel kapcsolatos kérdéseiteket a hazisorverseny@elsosor.hu címre írjátok.
X. HÁZISÖRFŐZŐK NEMZETKÖZI VERSENYE – MAGYARORSZÁG – kiírás