VIII. HÁZISÖRFŐZŐK NEMZETKÖZI VERSENYE – MAGYARORSZÁG

Az ELSŐ MAGYAR HÁZISÖRFŐZŐ EGYESÜLET szervezésében 2019. március 16-án megrendezésre kerül az VIII. HÁZISÖRFŐZŐK NEMZETKÖZI VERSENYE – MAGYARORSZÁG (továbbiakban Verseny).

A verseny kiírása

A Verseny célja az otthoni sörfőzés népszerűsítése, a házisörfőzők személyes találkozására nyíló alkalom megteremtése.

 

A verseny felmerülő költségeit a szervezők a nevezési díjakból és felajánlásokból fedezik, így szívesen várunk minden segítő célú anyagi, fizikai és szellemi felajánlást. A verseny főszervezője az ELSŐ MAGYAR HÁZISÖRFŐZŐ EGYESÜLET – társszervezők együttműködésével – a továbbiakban szervezők.

 

  • A versenyre nevezni elektronikusan lehet a competition.elsosor.hu oldalon.
  • A Versennyel és a nevezésekkel kapcsolatos dátumokat szintén a competition.elsosor.hu oldalon találtok majd, az információkat itt találhatjátok naprakészen.
  • A Versenyre csak olyan sörrel lehet nevezni, ami otthoni sörfőző eszközökkel készült és a sör nincs kereskedelmi forgalomban. Egy versenyző egy kategóriába csak egy sört nevezhet. Ez a közösen főzőkre is érvényes.
  • A sörök elbírálása a kategóriának megfelelő fogyasztási hőmérsékleten és a BJCP2015 (Beer Judge Certification Program) alapján, azaz a nemzetközi norma szerint történik. A BJCP2015 magyar nyelvű fordítása a honlapunkon hamarosan fent lesz (elsosor.hu).
  • 2019-ben ismét a tág kategóriák mellett tettük le a voksunkat, amivel próbálunk minél több sörfőzőt arra buzdítani, hogy söreiket a versenybe benevezzék. A tág kategóriákkal a BJCP2015 jelentős részét megpróbáljuk befedni. A jelentkezéskor továbbra is meg kell adni a pontos kategóriát, a bírálók annak megfelelően fognak pontozni.
   Reméljük ez a módszer ismét megnyeri tetszéseteket, és minél többen főztök és mérettetitek meg magatokat a versenyen.

A kategóriák (vagy még inkább kategória csoportok) a következők lesznek (a név előtt a BJCP 2015 azonosítója szerepel):

Láger

1A. American Light Lager

1B. American Lager

1C. Cream Ale

2A. International Pale Lager

2B. International Amber Lager

2C. International Dark Lager

3A. Czech Pale Lager

 

 

3B. Czech Premium Pale Lager

3C. Czech Amber Lager

3D. Czech Dark Lager

4A. Munich Helles

4B. Festbier

4C. Helles Bock

5A. German Leichtbier

 

5B. Kölsch

5C. German Helles Exportbier

5D. German Pils

6A. Märzen

6C. Dunkles Bock

7A. Vienna Lager

8A. Munich Dunkel

8B. Schwarzbier

 
Porter/Stout:

9C. Baltic Porter

13C. English Porter

20A. American Porter

15B. Irish Stout

 

15C. Irish Extra Stout

16A. Sweet Stout

16B. Oatmeal Stout.

16C. Tropical Stout

 

16D. Foreign Extra Stout

20B. American Stout

20C. Imperial Stout.

   
Belga:

24A. Witbier

24B. Belgian Pale Ale

24C. Bière de Garde

25A. Belgian Blond Ale

 

25B. Saison

25C. Belgian Golden Strong Ale

26A. Trappist Single.

 

26B. Belgian Dubbel

26C. Belgian Tripel

26D. Belgian Dark Strong Ale

   
IPA:

12C. English IPA

21A. American IPA

22A. Double IPA

 

21B. Specialty IPA

Specialty IPA: Belgian IPA

Specialty IPA: Black IPA

 

 

Specialty IPA: Brown IPA

Specialty IPA: Red IPA

Specialty IPA: Rye IPA

Specialty IPA: White IPA

     
Ízesített:

29A. Fruit Beer

29B. Fruit and Spice Beer

29C. Specialty Fruit Beer

 

30A. Spice, Herb, or Vegetable Beer

30B. Autumn Seasonal Beer

 

30C. Winter Seasonal Beer

   
Smoked/Wood Beer:

6B. Rauchbier

32A. Classic Style Smoked Beer

32B. Specialty Smoked Beer

 

33A. Wood-Aged Beer

33B. Specialty Wood-Aged Beer

 

Gerilla sörök (minden BJCP 2015 kategória szerint)

+1 Speciális kategória: New England IPA (NEIPA)

A NEIPA egy nagyon népszerű újfajta sör, de a BJCP-ben még hivatalosan nem szerepel. Viszont a feltörekvő népszerűsége miatt nem akartunk még 1 esetleg 2 évet várni arra, hogy a BJCP 2015-be hívatalosan is bekerüljön.

NEIPA jellemzői röviden: Hasonló a sok új amerikai IPA-hoz, de gyakran több zabbal vagy búzával, és kevesebb karamel vagy különleges malátávalal készül. Főként amerikai vagy új-zelandi komlókkal van ízesítvel, erősen jellmző rá a trópusi gyümölcsös vagy citrusos aromák. Erősen hidegkomlózott, mely kezdődhet az aktív erjesztés során és az folytatódhat különboző dózisokban és hőmérsékleten az erjesztés végéig vagy még az után is. Ez a hosszú hidegkomlózási folyamat alakítja ki a hangsúlyos komló aromát a keserűség felett.

A NEIPA teljes magyar leírása később elérhető lesz az elsosor.hu oldalon.

29C. Specialty Fruit Beer, 32B. Specialty Smoked Beer, 33B. Specialty Wood-Aged Beer

A fenti 3 kategóriánál nevezéskor meg kell adni az alapsör típusát.

Fontos információk 

 

 • A kategóriába sorolás a nevező feladata és felelőssége. Egyesületünktől legfeljebb jó szándékú segítséget kaphatsz a kategorizálásban. Ha nem vagy otthon az adott kategóriában, a versenyig bőségesen van idő a nyertes sör kikísérletezésére.
 • A kategóriák nevezéskor ne felejtsétek el az alcsoport besorolást megadni! Fontos ez, mert az egyes alkategóriák eléggé különbözőek egymástól, változtathat a bírálat eredményén is a helyes besorolás. Ha nem adtok meg alkategóriát, nem tudjuk értékelni a nevezett sörödet! A Versenyen ezen információk hiánya kizárást fog jelenteni, mert nem tudjuk felvállalni, hogy a bírálók sorolják azokat helyes kategóriákba.
 • Már hagyományosnak mondható a „Gerilla” kategória is. Ez olyan, kereskedelmi forgalomban (a verseny ideje alatt is) kapható sör, ami volt (vagy jelenlegi) házisörfőző söre, akinek nincs saját sörfőzdéje, csak vendégként főzte azt meg valamelyik legálisan működő főzdében. Itt nem adunk meg kategóriát, azt a nevezőnek kell megadnia. Itt a nevezett sörök mindegyike a saját kategóriának megfelelően lesz elbírálva, a győztes a legtöbb pontszámot elért sör. Kérjük, ha a söröd nem illik bele az alap BJCP2015 kategóriába, akkor a speciális kategóriák valamelyikébe sorold be, a szükséges alap kategóriák és a különlegesség megjelölésével. Egy nevező maximum három sörrel nevezhet.
 • A nevezett söröket március 4-től március 15-ig kell eljuttatni a szervezőkhöz háromszor 0,5l-es vagy ötször 0,33l-es kiszerelésben. Az üvegeknek jelöletlen (nem dombornyomott) egyszerű (nem PET) sörösüvegnek kell lennie. A leadási helyekről a regisztráció során értesülsz.
 • A nevezett söröket csak felgumizott címkével lehet ellátni. Címkéket csak a sör regisztrációja után tudsz nyomtatni a elsosor.hu oldalról. A nevezett söröket csak ezzel a címkével fogadjuk el. A címkéket az üveg nyakára gumizzátok fel, úgy szállítás során biztosabban az üvegen marad és a rekesz nem „pörgeti le” a gumit.
 • Azokat a söröket, amelyeken a címke fel lesz ragasztva vagy nincs rágumizott címke a fenti információval, vagy nem egyértelműek, kénytelenek leszünk kizárni a versenyből!
  A kupakon és az üvegen nem lehet semmilyen megkülönböztető jelölés. Ha ez nem teljesül, a sört nem tudjuk szerepeltetni a versenyen.
 • Amennyiben valamely kategóriában nem gyűlik össze legalább 5 nevezés, a kategóriát jogunkban áll visszavonni.

 

A meghirdetett kategóriákban a legtöbb pontot elérő sör aranyérmes, a második ezüstérmes, a harmadik bronzérmes eredményt ér el.

Fontos: ha egy kategóriában sok nevezett sör érkezik, akkor azt több bírálati részre (futamra) fogjuk osztani. A futamok legjobbjai fognak újra megküzdeni egymással, az úgynevezett „szétlövésen”. Az itt kikerülő első helyezett lesz az aranyérmes, a második az ezüstérmes és a harmadik a bronzérmes. Tehát előfordulhat, hogy nem az első körben legtöbb pontot szerzett sör az első helyezett!

 

A verseny legjobb söre – az abszolút győztes – a kategóriagyőztesek közül a szétlövésen legtöbb pontszámot elérő sör lesz. A verseny abszolút győztese egy évig jogosult lesz „Az év legjobb házisörfőzője Magyarországon” cím viselésére. A legjobb hazai sör készítője egy vándorkupát vehet át, melyre felgravírozzuk a győztes nevét, illetve az évszámot. Ezzel megkapja a „Magyarország legjobb házisörfőzője 2019” címet. Ha megfőzi a nyertes sört kereskedelmi forgalomba, akkor a győztes jogosult az emblémát feltenni a sörre. Ez igaz a kategória győztesekre is, itt a második, illetve harmadik helyezett is logózható. A logó használata külön megállapodás az Egyesülettel.

 • Nevezési díjként adományokat tudunk fogadni. A szervezők előzetes számításai alapján a nevezési díj, nevezett sörönként 1600 Ft-os (5EUR) felajánlás, ami nagyjából fedezi a kiadásokat. Egyesületi tagjaink számára a nevezett sörökre 50% kedvezményt biztosítunk! A „Gerilla” kategóriában a nevezési díj 8000 Ft (25EUR) sörönként.

 

A verseny a Legenda Sörfőzde Centerben (1163 Budapest, Kövirózsa utca 8/c) kerül megrendezésre. A versennyel kapcsolatos kérdéseiteket a hazisorverseny@elsosor.hu címre írjátok.

 

A Szervezők