Itt a november, biztosan vannak olyanok, akik tartják a száraz novembert, és nem isznak alkoholt. (Én is tartom, csak én november 7 és december 8 között…) Aki esetleg profi bíráló akar lenni, ebben az időszakban sem kell lemondania a gyakorlásról. Ahogy a síelők is szoktak száraz edzést tartani nyáron, a sökóstolásban is hasznos tevékenység.

Kezdjük pár kevésbé bizonyított, de idevágó információval. Széleskörben ismert tény, hogy az alkoholfogyasztás dehidratációt okoz, ami hatással van az orrnyálkahártyára is. Ha sört, vagy más alkoholos italt iszunk, tompítjuk a szaglásunk érzékenységét. A tompulás mértéke egyénfüggő. Ezen kívül az alkohol nemcsak hosszútávon károsítja az idegrendszert, hanem akutan is. (Nem bizonyított.) A szaglásra ez is negatív hatással van, és egyes kutatások szerint akár több napra is szüksége van a szervezetnek, hogy ezeket helyreállítsa. Jó alkalom tesztelni, tényleg igaz-e az állítás!

Akár novemberben, akár máskor, szagolj meg mindent, ami előfordulhat egy sörben!

Pár tipp, amivel találkozhatsz a sörköben, így legközelebb könnyebben eszedbe jut a versenyen:

Nem kell kétségbe esni, ha nem mindent találsz meg otthon, de ha véletlen a kezed ügyébe kerül egy frissen pucolt mandarinhéj, jusson eszedbe megszagolni! 😉

Fűszerek komló felismeréshez: Zsálya, kakukkfű, rozmaring, menta, citromfű, citromnád, kapor, vanília

Fűszerek fenolok felismeréséhez: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, bors, paprika

Fűszer maláta felismeréséhez: édeskömény, édesgyökér

Citrusok komló felismeréséhez (leginkább a héjuk): narancs, citrom, lime, grapefruit, mandarin

Trópusi gyümölcsök komló felismeréséhez: mangó, papaya, maracuja, kókusz, licsi

Gyümölcsök komló felismeréséhez: sárgabarack, őszibarack, szőlő, dinnye, körte, ribizli

Gyümölcsök maláta felismeréséhez: mandula, dió, gesztenye, mazsola, aszalt szilva

Gyümölcsök észterek felismeréséhez: piros alma, körte, narancs (hús), zöld banán

Virágok komló felismeréséhez: rózsa, levendula, kamilla, muskátli

Ételek, italok maláta felismeréséhez: nyers gabona, kenyér, kenyérhéj, méz, pirítós, keksz, tejkaramella, melasz, kakaó, tejcsoki, tejes kávé, eszpresszó, keserű csoki

Minden egyéb komló felismeréshez: frissen vágott fű, hagyma, fokhagyma, érlelt franciasajtok kérge (csípős illatú kérge)

Savanyú sörök felismeréséhez: kefír, joghurt, ecet, balzsamecet, almaecet, ribizli, meggy, ázott szalma, cserzett bőr

Minden más ízhibák felismeréséhez: vaj, mikrós popcorn, frissen felnyitott kukorica konverz, zöldalma, kartonpapír, dohány, égett műanyag, sebtapasz, régi magnószalag, frissen megyújtott gyufa, körömlakklemosó

Sörkóstolás A-tól Z-ig – Száraz edzés a jobb felismerésért
Cimke: