Beszámolóhomebrewing_star_logo

Május 24-én rendezték immáron 5. alkalommal a rozsnyói Kaltenecker sörfőzdében a Slovak Homebrewing Star versenyt. A házigazda szlovákok mellett idén is szép számú lengyel és magyar nevezést regisztrálhattak a szervezők: 160 sör 11 kategóriában, melyből 15 versenyzővel és 37 sörrel vettünk részt. Bár a nevezések “csak” negyede volt a mienk, titkon bíztunk benne, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is magyar Grand Championnak örülhetünk a végén.

Úgy látszik ebben az évben a rossz időjárás is velejárója a házisörfőző versenyeknek. Míg Kassán és Budapesten a hó okozott problémát, addig Rozsnyón a közelgő vihar miatt költözött a zsűri az udvarról a főzde egyik helyiségébe. Ennek ellenére terv szerint, reggel fél kilenckor megkezdődött a pontozás a “dark lager” és a “witbier” kategóriában. Kategóriánként 5-6 pontozó értékelte a söröket, 1-25 – ig adhatták a pontokat. A sör végső pontszámát úgy állapították meg, hogy összeadták a bírák által adott pontszámokat.

A lagerek közt nem volt magyar nevezés, a lengyel Adam Wróbel lett az első egy schwarzbierrrel. A belga búzasörök hozták az első magyar sikert, nagy csatában a szintén lengyel Piotr Piekarski mögött Róth Zoltán szerezte meg a második helyet a L’Etappe- pal. Ezután jött a weizenbock – Thomas Shutz nyerte – majd következett a “királykategória”, az amerikai IPA. Idén is ez volt a legnépszerűbb sörtípus 24 nevezéssel, köztük sok magyar reménységgel. Nem is kellett csalódnunk! Bár az első helyet a szlovák Michal Ferko és Antal Peter közös söre, az Americium nyerte, utánna szépen sorakoztak a mieink: 2. Fekete Dániel: Dimbo, 3.:Horváth Antal: Rodeóbohóc, 4.: Izsó Péter : Nelson Admirális.

Ebben az évben két IPA kategóriát is meghírdettek, az Imperial -ban csupán 1 ponttal lemaradva a lengyel Stachowski és Fidler mögött Horváth Anti Óceániai IPA -ja lett az ezüst érmes, Tibeer Hopsz! Citra -ja pedig a negyedik. A stoutban nagyon bíztunk, hiszen tavaly is magyar fölényt hozott. Ismerjük a mondást, hogy három a magyar igazság: 2 ezüst után Horváth Antinak meglett az arany a Katalina Cárnővel, Bajkai “Tibeer” Tibor a bronzérmes a Rozsolajjal, míg a Fekete Péter lett az ötödik. ( Árr Peti sörét hívják így, nem Fekete Dani öccsét.:) ) A porterek most sem mozgatták meg a fantáziánkat, az első 9 helyezett lengyel lett, Thomas Schutz nyerte. Az idei év kuriózuma a “tökös és egyéb zöldséggel ízesített sörök” versenye volt, tökön kívül paradicsom és cékla is “asztalra került”. A győztes Andrej Miller Lengyelországból, a legjobb magyar a negyedik helyezett tökös Agárdról, Tibeer főzte.

A rozsnyói versenyen nagy hagyománya van a füstös söröknek, szép magyar sikert hozott: Zentai “Zizi” Balázs Sweet Chimney nevű söre lett az első, Róth Zoltán Pyromania -ja a negyedik. Következett a “J” jelű, az úgynevezett experimental kategória. Volt ott minden a kávéstól az almásig, a chilistől a neonzöld színű Sw. Patrik -ig. Végül egy elegáns komlózású pale ale lett az első, a kimondhatatlan nevű Trzy Zborza, melyet Piotr Piekarski főzött. Idén először hírdették meg az úgynevezett “collaboration” kategóriát, melybe olyan söröket vártak, melyet házi sörfőzők receptje alapján főztek le kisüzemi sörfőzdében. Ennek megfelelően csupán öt nevezés érkezett. A győztes az Olaszházi Galaxis lett, amely a Legenda sörfőzdében készült Róth Zoltán Távoli Galaxis söre alapján. Tibeer harmadik lett a Dühössel, melyet szintén a Legendában főztek le.

Nem volt más hátra, mint hogy összeüljön a “bölcsek tanácsa” és a kategóriagyőztesek közül kiválassza a legjobbat, vagyis a Grand Championt. Három magyar versenyzőért is izgulhattunk. Közel fél óra tanakodás után taps hallatszott a teremből, megvan a győztes! Horváth Antal Katalina Cárnője a Grand Champion! Gratulálunk Antinak és az összes magyar helyezettnek, indulónak!

Az eredményhírdetéssel várni kellett kicsit, mert megjött a vihar. Nem volt mit tenni, mi is behúzódtunk a sörfőzde raktárába, ahol szlovák és cseh kisüzemi sörök és a skót brewdog sörei voltak csapon. Volt időnk megünnepelni az újabb magyar sikereket… A vihar elmúltával megérkezett a lengyelek kisbusza is, ők is jól érezték már magukat mire odértek, így nagy taps és ováció kísérte a díjak átadását. A tervek szerint Horváth Anti győztes sörét, a Katalina Cárnőt lefőzi és kereskedelmi forgalomba hozza a Kaltenecker, csakúgy mint tavaly Kiss Tamás esetében a No Limitet. Grand Champion összegyűjtve és lefűzve megkapta a szlovák Playboy magazin összes eddigi példányát is. Mi lehetett ennek a célja? Talán az, hogy megmutassák, nem csak egy Russian Imperial Stoutnak lehet szép teste…

Hivalatos eredmény: shs2013-celkove-vysledky
Hivatalos weboldal: http://www.kaltenecker.sk/obsah/slovak-homebrewing-star.php

Rozsnyói eredmények – 2013

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .