Ha nevezel egy BJCP rendszerben meghirdetett versenyre, a következő dolgot látod: leadod a söröd, vársz, és a verseny után pár nappal megkapod az értékelő lapokat, egy pontszámmal. Ha az is érdekel, a kettő között mi történik a kulisszák mögött, ez a cikk neked készült.

Raktározás

Miután megkaptuk a söröd, megőrizzük a versenyig. Egyiket sem isszuk meg, dobjuk ki, adjuk el, visszük haza. Egy raktárban várja a sorsát, amíg át nem szállítjuk a verseny helyszínére. A sört a lehetőségeinkhez mérten a lehető legjobb módon tároljuk. Ez azt jelenti, ha attól féltél, hogy a sörök a tűző napon vannak napokig, vagy egy ipari centrifuga tetején rázkódnak, akkor megnyugtatunk: nem. Egy sima raktárban vannak. Viszont arra is felhívnám a figyelmet, hogy sajnos nincs lehetőségünk 450 liter (900-1500 üveg) sört napokig hűtőben tárolni. Ha esetleg arra gondoltál, hogy megkérj minket, hogy a csoda NEIPÁ-d pontosan 4.3 °C tartsuk, különben az összes komlóíz kimegy belőle, akkor sajnos vissza kell utasítanunk a kérésed.

Szerencsére nem kell sokat várnia a söröknek, és elautóznak a helyszínre. Fuvar közben is nagyon vigyázunk rájuk, bár a Maglódi út állapotára sajnos nincs kihatásunk…

Szortírozás

A verseny helyszínén a söröd kap egy új azonosítót, hogy a csalás legkisebb jele se merüljön fel. Aztán a tételeket kategória szerint szétválogatjuk, majd a bírálatok előtt már órákkal betesszük őket a hűtőbe, ahol a megfelelő hőmérsékletet kapják. Itt már tényleg csak arra várnak, hogy megkóstolják őket.

Maga a bírálat

Ugye azt szokták mondani, hogy itt történik a csoda. A sört a hűtőből kivéve kibontjuk, majd az üveg tartalmát szétosztjuk a bírák között. Ez általában 3-5 embert jelent, mindenki kb. egy deci sört kap, ami bőven elegendő arra, hogy minden érzékszerv alapján megvizsgáljuk. Ha esetleg a tétel „zaccos”, akkor azért figyelünk rá, hogy a trutyit ne keverjük fel az üveg aljáról.

A sört külön-külön bíráljuk el, nem beszélünk, megpróbálunk nem elégedetten biccenteni, vagy fintorogni. Senki nem befolyásol senkit, a munka teljesen önálló. Mindenki a maga preferenciája szerint végigmegy a szempontokon: illat, megjelenés, íz, kortyérzet, majd a végén szummázza a sört, és ad rá egy általa megítélt pontszámot. Minden egyes ember csak akkor látja a többiek bírálatát és pontszámát, ha a sajátját véglegesítette és elküldte a szervernek. Ugyanis bár nem említettem, de az értékelés teljesen digitálisan, laptopról (vagy tablet/telefon) megy.

Miután mindenki beküldte a formot, jön a konszenzus pontszám eldöntése, vagyis az a pontszám, amit te látni fogsz a sörödre. Lehet, hogy az elsőre az tűnik logikusnak, hogy ilyenkor az átlag lesz a végleges értékelés, de az esetek döntő többségében nem így van. Inkább az mondható el ökölszabálynak, hogy a kapott pontszám a legkisebb és a legnagyobb érték között lesz valahol. Miért? Mert szándékosan csendben, külön-külön írtuk az értékelést. Ez feltétlenül szükséges, hogy önálló gondolataink legyenek a sörről, hátránya, hogy van, hogy nem mindenki szúr ki, érez egy ízhibát. Az is előfordulhat, hogy a BJCP leírás egy-egy részét máshogy értelmezik az emberek. Egy „közepesen magas komlóíz”, vagy „tökéletes maláta-komló egyensúly” azért elég szubjektív is lehet. Ezeket a szempontokat közösen megbeszéljük, és addig nem lépünk tovább, amíg nincs egy olyan pontszám, ami mindenkinek megfelelő. Egy ilyen bírálat az értékelőlap kitöltésével és az átbeszéléssel együtt összesen 15-20 perc átlagosan.

A konszenzus pontszám után megint nem történik semmi a sörrel, és ez így is marad, ha nincs benne az asztal legjobb három sörében. Ha benne van, akkor vár rá még egy megmérettetés, egyfajta „középdöntő”. Az adott kategória (IPA/Belga sör/Erős sör/stb.) minden asztaláról általában 3 sör kerül tovább a Mini-BOS-ba. Ennek a számát a szervezők néha korrigálják, pl. ha egy asztalnál 3-nál kevesebb olyan sör volt, ami megérdemel egy középdöntőt.

Mi is az az „asztal”? Az adott, 3-5 zsűriből álló csoport, akik együtt bírálnak. Az elnevezés onnan ered, hogy ők mindig egy asztalnál ülnek. Egy asztal általában 10-15 sört bírál egy nap. (Higgyétek el, már 10 sör is nagyon fárasztó tud lenni…) Ha egy kategóriában több, mint 15 nevezés van, akkor azt szétosztják több asztalra. Ha pl. 30 nevezés van, akkor valószínűleg 3 csoport bírálja, minden asztalról kikerül a legjobb 3, vagyis 9 sörből még ki kell választani a legjobb hármat, amik dobogósok lesznek.

Mini-BOS és BOS

A Mini-BOS zsűri mindig tapasztaltabb bírákból áll. Minimum 3-an vannak, általában maximum 5-en. Megkapják az X db sört (a példában X=9), és eldöntik a végső sorrendet. A sörök pontszámát jóesetben nem is tudják, és fontos, hogy ekkor már nem írnak újra bírálati lapot, és a sör sem kap új pontszámot. Innentől csak vita van. Nem szabályszerű, de ezt úgy kell elképzelni, hogy 9 sör közül elkezdjük félretenni, ami valamiért nem tetszik. Felhívnám a figyelmet, hogy minden sör, ami bekerült ebbe a fázisba, az nagyon jó sör.

Nem tetszik, mert kellemetlenül sok a bubi, vagy mert a teste sokkal vékonyabb/vastagabb, mint kellene. Pár szórás után már azok esnek ki, aminek minimális hibája van, végül azok, amiknek igazából nincs is hibája, csak hangolnivalója. A Mini-BOS győztes és a második/harmadik hely között olyan különbségek szoktak dönteni, hogy pl. IPA esetén melyiknek szélesebb a komlóssága, vagy két erős sörnél, hogy melyik a 12 hónapos, és melyik a 9 hónapos tétel.

Fontos, hogy attól, hogy a haverod 38 pontos búzasöre Mini-BOS győztes lett, a te 41 pontos söröd pedig még dobogós se, az nem hiba. Ilyen simán van, mert a szétlövésben törlődik minden pont, és csakis kizárólag az ott ülő pár úriember döntése számít. A haverod sörét valószínűleg pár szigorúbb bíra pontozta, a tiédet pedig pár megengedőbb.

A legizgalmasabb természetesen a döntők döntője, a Bajnokok Ligája, a Best Of Show döntő. Itt a kategóriák legjobbjai gyűlnek össze, és ez a küzdelem már annyira kegyetlen és könyörtelen, hogy nincs második és harmadik hely. A nyertes mindent visz, a többieknek nem marad semmi. Ahogy írtam, a Mini-BOS-ba is csak tapasztaltabb bírák kerülhetnek, a nagydöntőbe már igazából ha valaki nem egy rangosabb BJCP bíra, akkor nagyon kevés esélye van bejutni. Ha a szétlövésnél kevésen múlik az első és a második hely sorsa, a fináléban már nüanszokon, árnyalatokon, brutálisan kevés dolgokon. Ha egy sörnek nem pont olyan a színe, a habja, a testje, a bubija, aminek lennie kell: viszlát! Az a sör, ami a legközelebb áll a tökéleteshez: nyer!

A verseny után, tűkön ülve

Ha lement a verseny, és lement az eredményhirdetés, akkor még 2 dolog van hátra. Időrendben: először felkerülnek a söreid pontszámai a versenyfelületre, majd maximum pár napra rá az értékelőlapok is. Tudjuk, ha nem lettél dobogós, ez a legidegesítőbb várakozás, de ne félj, nem fogjuk elfelejteni. Mivel egy bejegyzett BJCP versenyről van szó, ezért kötelező értékelést küldenünk.

Mi történik a versenyen a sörökkel?
Cimke: