Az ELSŐ MAGYAR HÁZISÖRFŐZŐ EGYESÜLET szervezésében 2020. március 14-én megrendezésre kerül:

IX. HÁZISÖRFŐZŐK NEMZETKÖZI VERSENYE – MAGYARORSZÁG

A verseny kiírása

A verseny célja az otthoni sörfőzés népszerűsítése, a házisörfőzők személyes találkozására nyíló alkalom megteremtése.
A verseny felmerülő költségeit a szervezők a nevezési díjakból és felajánlásokból fedezik, így szívesen várnak minden segítő célú anyagi, fizikai és szellemi felajánlást. A verseny főszervezője az ELSŐ MAGYAR HÁZISÖRFŐZŐ EGYESÜLET (továbbiakban a Szervezők).

Szabályok

 • A versenyre csak olyan sörrel lehet nevezni, ami nincs kereskedelmi forgalomban és otthoni sörfőző eszközökkel készült.
 • FIGYELEM! 2020-ban a BJCP2015-ben (Beer Judge Certification Program) található összes sör kategóriában (tehát csak gabona alapú, BJCP 1-34 kategóriák) lehet nevezni. A jelentkezéskor meg kell adni a sör pontos kategóriáját, továbbá szükség esetén egyes kategóriáknál kiegészítő információkat (pl. milyen ízesítés). A bírálók minden egyes nevezett sört a megadott BJCP kategóriának megfelelően pontoznak le, tehát nem a különböző nevezett sörök egymáshoz hasonlítása határozza meg a pontszámot.
 • A nevezések lezárulása után a Szervezők a nevezett söröket ún. konszolidált Kategóriákba sorolják (pl. valószínű, hogy minden Porter egy kategóriába fog kerülni). Ennek a besorolásnak a Kategória helyezéseknél lesz jelentősége a bírálatokat továbbra is a BJCP stílusoknak megfelelően zajlanak, tehát NEM a söröket egymással összehasonlítva.
 • Ha egy adott alkategóriából nem gyűlik össze elegendő (min. 5) nevezés, a sörök a „különleges sör” kategóriába kerülnek.
 • Egy versenyző egy BJCP kategóriába csak egy sört nevezhet, de összesen maximum hat nevezése lehet. Ez a közösen főzőkre is érvényes!
 • A sörök elbírálása a BJCP stílusnak megfelelő fogyasztási hőmérsékleten és a BJCP2015 alapján, azaz a nemzetközi norma szerint történik. A BJCP2015 magyar nyelvű fordítása az egyesület honlapján megtalálható (elsosor.hu).
 • A fentiek alapján tehát nagyon figyelni kell a nevezett sör helyes BJCP stílusba sorolására! Rossz besorolás miatt kaphat nagyon alacsony pontszámokat egy egyébként remek sör.
 • A BJCP stílusba sorolás a nevező feladata és felelőssége. Egyesületünktől legfeljebb jó szándékú segítséget kaphat a kategorizálásban.
 • Minden nevezést a competition.elsosor.hu oldalon digitálisan rögzíteni kell. Csak a regisztráció után az oldalról kinyomtatott címkével érvényes a nevezés.
 • A kinyomtatott címkét a nevezett sörök üvegének nyakára gumival kell rögzíteni, így szállítás során biztosabban az üvegen marad a címke és a rekesz nem „pörgeti le” a gumit.
 • Azoknak a söröknek a nevezése, amelyekre a címke fel van ragasztva érvénytelen! Szintén érvénytelen a nevezés, ha a palackon nincs a nevezési oldalról kinyomtatott, rágumizott címke, vagy nem egyértelműek a címkén szereplő információk!
  A kupakon és az üvegen nem lehet semmilyen megkülönböztető jelölés! Bármilyen megkülönböztető jelölés esetén a sör nevezése érvénytelen
 • A több futamban (több napon keresztül, vagy több csoportban) bírált sörök mindegyik futamából az első három helyezett továbbjut egy ún. szétlövéses (miniBOS) bírálatra, ahol a bejutott sörökből kiválasztják a Kategória első, második és harmadik helyezettjét. Az eredeti pontszámon és bírálaton azonban már nem változtatnak. Tehát nem feltétlenül a legnagyobb pontszámot kapott sör lesz az első helyezett. Erre azért van szükség, hogy ki tudjuk egyenlíteni az egyes menetek között esetlegesen fennálló különbségeket.
 • A konszolidált kategóriákban a legtöbb pontot elérő sör aranyérmes, a második ezüstérmes, a harmadik bronzérmes eredményt ér el.
 • A verseny legjobb söre az abszolút győztes, amelyet szakavatott bírálói csapat fog kiválasztani. A verseny abszolút győztese gravírozott, a győztes nevével és évszámmal ellátott vándorkupát vehet át. Ezzel megkapja a „Magyarország legjobb házisörfőzője 2020” címet.

2020-ban bajnokságot hirdetünk meg!
Minden olyan versenyen, amit az elsosor.hu oldalon megtalálsz és helyezést érsz el, pontokat gyűjthetsz! Az aranyérem 3-at, az ezüstérem 2-t, a bronzérem 1 pontot ér. A Best of Show pedig 8 pontot ér. – A bajnokságban nem csak magyar versenyek (CEBA, kisüzemi, CEBC, MHV) szerepelnek, hanem a környező országok versenyei is (Kassa, Zágráb, Bukarest, Szófia, Lódz, stb.) – A pont jóváírásához jelentkezned kell nálunk és bizonyítanod is kell a helyezésedet. A 2020 során legtöbb pontot összegyűjtött Egyesületi tagunk az “Az év házisörfőzője” díjat veheti át, amit ünnepélyes keretek között „2020 sörmikulás” rendezvényen tartunk.

Fontos információk 

 • A versenyre nevezni elektronikusan lehet a competition.elsosor.hu oldalon, legkésőbb 2020. március 1-ig.
 • Legkésőbb 2020. március 6-ig a nevezések alapján a szervezők kihirdetik a főbb kategóriákat.
 • A nevezett söröket 2020. március 1-től március 10-ig kell eljuttatni a szervezőkhöz háromszor 0,5l-es vagy ötször 0,33l-es kiszerelésben. Az üvegeknek jelöletlen (nem dombornyomott) egyszerű (nem PET) sörösüvegnek kell lennie. A leadási helyekről a regisztráció során értesülsz. Csatos üvegeket elfogadunk, de nem tartjuk szerencsésnek.
 • A nevezési díj január 31-ig nevezve és kifizetve nevezett sörönként 1200 Ft (4EUR), az Első Magyar Házisörfőző Egyesület tagjai számára kedvezményesen sörönként 600 Ft. Figyelem! Az „early bird” kedvezmény csak PayPal-on január 31-ig kifizetett nevezésekre érvényes.
 • Január 31. után nevezett sörönként 1600 Ft (5 EUR), egyesületi tagoknak kedvezményesen 800 Ft.!
 • A verseny helyszíne: KEG Sörművház (1114 Budapest, Orlay utca 1.).
 • A versennyel kapcsolatos kérdéseiteket a hazisorverseny@elsosor.hu címre írjátok.