IMG_2825mk Láttuk ám, hogy a meteorológia nem jó időt mond, de hát ki akart hinni nekik!?
Hófúvás, -10 fok, március 15-én, vicc biztos! Hiszen erre a versenyre készültünk fél éve: Mariann, Judit, Rena (Adri :-)), Krisztián, Dani, mindkét Péter, Roland, Zola, Anti, Pali. Kicsit összenőttünk az utóbbi időben.
Aztán jött a 15-e reggel. Ilyenkor szokásosan, kicsit álmosan a forgolódós éjszaka után. Vajon mi lesz, hol csúszik be majd valami váratlan, stb. …
Horvát barátaink nyolc órás heroikus küzdelem után feladták és hazamentek, valahonnan a Balaton déli partjától. 1848-ban tovább jutottak, és most kérek elnézést az ízléstelen tréfáért, hiszen nagyon szerettek volna itt lenni, és ezúttal mi is nagy szeretettel vártuk őket.
Ugyanez történt az egyetlen cseh pontozónkkal is, aki vonattal nem jutott el…
Fél nyolckor gyülekeztünk a Spílerben, ahol a teraszt a Spíler két főembere (Robi, Miklós) kitartó küzdelemmel próbálta visszafoglalni a furcsa időben érkező téltől.
Gyorsan, szinte pik-pakk, összeraktuk az asztalokat, felálltunk a pultnál, lassan érkeznek a pontozók. Nem kevés, 35-üket várjuk összesen. Kilenckor már lázas telefonálgatás, hogyan fogunk elindulni? Hogyan szervezzük át az asztalokat? Kis késésekkel, átszervezésekkel aztán elindultunk egy kevés csúszással. Huh…
Innen, mint kés a vajban (vagy a mangalica sonkában) megy minden. Minden csoport nagyon ügyes, alig győzzük sörökkel, pontozólapokkal és tollakkal. Boldog vagyok, mert minden megy szépen, az időjárás meg vereséget szenvedett.
Kicsit féltünk ettől az Európában  újnak számító, jellemzős, visszajelzős rendszertől, amit az amerikai BJCP alapján vettünk át. Úgy látom nincs gond vele, a pontozók is nagyon élvezik, nagyon komolyan dolgoznak. Jó látni! Látszik az is, hogy a megrendezett négy felkészítő alkalom milyen jó hatással volt mindenkire. Sikerült közös nyelvet kialakítanunk, tudjuk, miről beszél a másik!
Aztán a vendégek is, mint egy félig elzárt sörcsap, kezdenek becsorogni a rendezvényre. Elindulnak az előadások is, nem kis érdeklődéssel ülnek ott a hallgatók. Ez a program is nagyon sikeres, igény van rá, még többet akarnak. Majd fogunk!
A verseny második felére az alkoholtartalomnak (is) köszönhetően a viszonyok kezdenek már kaotikusabbá válni. Jó lenne időben zárni, mert szétszalad a sereg!
Az IPA két futamban ment, így kellett egy döntőt tartani. Lassan minden kategóriában meg vannakak a győztesek, hála Judit és Rena hősies adatrögzítésének.
Jön a verseny döntője! Sikerült a lehető legvegyesebb társaságot összehozni a döntőre, hiszen ez volt a cél! Nagy izgalommal ültünk le kiértékelni a nap győzteseit. Kis tanakodás után azonban sikerült kialakítanunk a sorrendjeinket, ami aztán megmondta nekünk, hogy ki lesz 2013 győztese!
Az eredményhirdetésen több ember volt, mint előző nap a VM, március 15-i díjátadásán. És mennyivel lelkesebb! Igazi forradalmi hangulat! Sörforradalmi!
Nagy győzelem! Zolakoma első IPA-ja, egy egzotikus komlóval. Kell ennél több?IMG_3055km
Csak annyi, hogy innentől minden évben nyerjük meg ezt a nemes csatánkat. Legyen minél több tehetséges házi sörfőző Magyarországon, hogy ne kelljen kullognunk a többiek után. Mi legyünk az elsők!

És a teljesség igénye nélkül: Lilla is próbálja állni a sarat, az egyre több ácsorgó vendég mellett. Mónika 3000 poharat mosott el a nap alatt, Zoli pedig egész nap a söröket szállította rendeltetési helyére. Köszönet a szponzorainknak, kiemelten a Spílernek a sok áldozatért, amit bevállaltak értünk.

Hadd tegyem ide még egyszer a nyertesek listáját:

Best of Show (BOS) – a verseny győztese
Róth Zoltán – Távoli galakszis – AIPA

Düsseldorfi altbier
Neandervölgyi Öregsör – Németh Antal
Der Fehler – Kétbalkezes Sörfőzde
Rotkelchen Alt – Kecskeméti Sörmesterek

Angol Pale AleIMG_2683Mk
Csipesz Z – Első Oladi Sörfőzde
Maklar EPA – Piszkor Norbert
Peter Ale – Árr Péter

Barna Porter
Ms. Wheeler – Sörök a Möszjö vödréből
Barna Porter – Merkl Norbert
Plain Porter – Szathmáry András

Száraz Stout
Wry stout – Mezei Krisztián
Fekete Péter – Árr Péter
Dry Stout – Jan Krysiak (PL)

Amerikai IPA
Távoli Galakszis – Róth Zoltán
Cannonball IPA – Csesznek Olivér
Hopbiterate Anniversary IPA – Maros Hajduk (SK)

Német Búzasör
Einz, zwo, Hasselhoff – Gólem
2T búza – Horváth Antal Zsolt
Feloldozás – Kötcsei Kalandok

Erős Belga Sötét
Rubin – Zentai Balázs
Belgian Dark Strong Ale – Adam Wrobel (PL)
DSA – Adam Czogalla (PL)

Gyümölcsös Sör
Camelot Frambois – Peter Skripko (SK)
RocheCurrant – Barla Roland
Vörös Lujza (málnás wit) – Első Oladi Sörfőzde

Szívből gratulálunk mindenkinek! Irány Rozsnyó!

Bajkai Tibor

a verseny főszervezője
logok_fekvo

II. Házisörfőző verseny 2013, Budapest – összefoglaló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .