🍺RÉSZLETES KIÍRÁS🍺

Előzmények:

A koronavírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel hosszas mérlegelés után Szervezőként arra a következtetésre jutottunk, hogy 2021 márciusában a X. Házisörfőző Nemzetközi Versenyt a megszokott formában nem lehet megrendezni. A X. jubileumi sörversenyt egy évvel később, 2022 márciusában a hagyományos ünnepi módon rendezzük meg.

Ugyanakkor úgy gondoltuk, hogy semmi esetre sem maradhat 2021 tavasza megmérettetés nélkül. Ezért az ELSŐ MAGYAR HÁZISÖRFŐZŐ EGYESÜLET szervezésében 2021. március 20-án és 21-én megrendezésre kerül:

I. HÁZISÖRFŐZŐK ONLINE VERSENYE – MAGYARORSZÁG

A verseny lebonyolítása

A járvány időszakában a bírák csoportos fizikai jelenlétét igénylő hagyományos sörbírálat természetesen nem megvalósítható a fertőzésveszély miatt. Ezért a versenyre beküldött söröket a bírák otthon, előre meghatározott időpontban egy online elérhető bírálói felületen fogják pontozni. A bírák online videó és chat kapcsolatban állnak majd egymással, hogy a bírált tételekről a szükséges konszenzust kialakíthassák. A speciális körülmények miatt, és a verseny megvalósíthatósága érdekében a meghirdetett 10 kategóriában csak korlátozott számú, azaz minden egyes kategóriában maximum 15 nevezést tudunk fogadni.

Kérünk minden sörfőzőt, hogy ezen lebonyolítási módszer és feltételek tudatában nevezze be a söreit!

A verseny kiírása

A verseny célja az otthoni sörfőzés népszerűsítése, a házisörfőzők által készített sörök szakszerű véleményezése. A verseny felmerülő költségeit a nevezési díjakból és felajánlásokból fedezzük, így szívesen veszünk minden segítő célú anyagi, fizikai és szellemi felajánlást. A verseny főszervezője az ELSŐ MAGYAR HÁZISÖRFŐZŐ EGYESÜLET (továbbiakban a Szervezők).

Szabályok

• A versenyre csak olyan sörrel lehet nevezni, ami nincs kereskedelmi forgalomban és otthoni sörfőző eszközökkel készült.

• FIGYELEM! A versenyen a szervezők által megadott és előzetesen 10 kategóriába sorolt, a BJCP2015-ben (Beer Judge Certification Program) található stílusokban lehet nevezni. Az egyes kategóriákban maximum 15 nevezést tudunk fogadni. A nevezéskor meg kell adni a sör kategóriáját és stílusát, továbbá szükség esetén egyes kategóriáknál kiegészítő információkat (pl. milyen ízesítés). A bírálók minden egyes nevezett sört a megadott BJCP stílusnak megfelelően pontoznak le, tehát nem a különböző nevezett sörök egymáshoz hasonlítása határozza meg a kapott pontszámot.

• Nevezni a következő 10 kategóriában, a kategóriában meghatározott stílusokkal lehet:

1. Búza: Weissbier (10A), Dunkles Weissbier (10B), Roggenbier (27A)

2. Belga: Belgian Pale Ale (24B), Belgian Blond Ale (25A), Saison (25B max. 6,5 %)

3. Lager: Munich Helles (4A), Märzen (6A), Vienna Lager (7A), Schwarzbier (8B)

4. Stout/Porter: Irish Stout (15B) Sweet Stout (16A), American Porter (20A)

5. IPA: White, Red, Black (21B)

6. NEIPA

7. Savanyított: Berliner Weisse (23A), Gueuze (23E), Gose (27A) és ezek gyümölcsös változatai

8. Spice, Herb, or Vegetable Beer (30A)

9. Angol: Ordinary Bitter (11A), British Golden Ale (12A), English IPA (12C), British Brown Ale (13B)

10. Erős: Doppelbock (9A), Weizenbock (10C), Old Ale (17B), English Barleywine (17D), Imperial Stout (20C), Belgian Dark Strong Ale (26D)

• Egy versenyző egy kategóriába csak egy sört nevezhet, de összesen maximum hat nevezése lehet. Ez a közösen főzőkre is érvényes!

• A sörök elbírálása a BJCP stílusnak megfelelő fogyasztási hőmérsékleten és a BJCP2015 alapján, azaz a nemzetközi norma szerint történik. A BJCP2015 magyar nyelvű fordítása az egyesület honlapján megtalálható (elsosor.hu).

• A fentiek alapján tehát nagyon figyelni kell a nevezett sör helyes BJCP stílusba sorolására! Rossz besorolás miatt kaphat nagyon alacsony pontszámokat egy egyébként remek sör.

• A BJCP stílusba sorolás a nevező feladata és felelőssége. Egyesületünktől legfeljebb jó szándékú segítséget kaphat a kategorizálásban.

• Minden nevezést a competition.elsosor.hu oldalon digitálisan rögzíteni kell! Csak a regisztráció után az oldalról kinyomtatott címkével érvényes a nevezés.

• A kinyomtatott címkét a nevezett sörök üvegének nyakára gumival kell rögzíteni, így szállítás során biztosabban az üvegen marad a címke, és a rekesz nem „pörgeti le” a gumit.

• Azoknak a söröknek a nevezése, amelyekre a címke fel van ragasztva, érvénytelen! Szintén érvénytelen a nevezés, ha a palackon nincs a nevezési oldalról kinyomtatott, rágumizott címke, vagy nem egyértelműek a címkén szereplő információk!

• A kupakon és az üvegen nem lehet semmilyen megkülönböztető jelölés! Bármilyen megkülönböztető jelölés esetén a sör nevezése érvénytelen.

• A kategóriánként legtöbb pontot elérő sör aranyérmes, a második ezüstérmes, a harmadik bronzérmes eredményt ér el.

• A verseny legjobb söre az abszolút győztes (BOS), amelyet szakavatott bírálói csapat fog kiválasztani.

Fontos információk

 A versenyre nevezni elektronikusan lehet a competition.elsosor.hu oldalon, 2021. február 15-től március 5-ig.

• A nevezett söröket 2021. március 8. és március 12. között kell eljuttatni a szervezőkhöz ötször 0,5l-es vagy ötször 0,33l-es kiszerelésben. Az üvegeknek jelöletlen (nem dombornyomott) egyszerű (nem PET) sörösüvegnek kell lennie. A leadási helyekről a regisztráció során értesülsz. Csatos üvegeket elfogadunk, de nem tartjuk szerencsésnek.

• A nevezett sörök leadási helye: Sörfőzők Boltja 2. 1163 Budapest Kövirózsa utca 8/B

• A nevezési díj sörönként 1600 Ft (5EUR), az Első Magyar Házisörfőző Egyesület tagjai számára kedvezményesen sörönként 800 Ft.

• A versennyel kapcsolatos kérdéseiteket a hazisorverseny@elsosor.hu címre írjátok.

I. HÁZISÖRFŐZŐK ONLINE VERSENYE – MAGYARORSZÁG