Sziasztok!1.kép

Június 1-én lebonyolításra került a II. Nemzetközi házisörfőzők versenye, Horvátország, Zágreb egy külvárosi kerületében.
Terv szerint péntek este törtettünk kifele a horvát határon (kicsit izgulva a sengeni határon a két rekesz sörrel, papírok nélkül). Este 8 körül érkeztünk Rementice városrészbe, vadi új blokkházak és lepusztult új házak keverékébe. Egy kacska felirat mutatta, hogy megérkeztünk a Magic Beer Room nevü helyre:

Ez a hely egy belga származású emberke tulajdonában/kezelésében van, a rendezvény fő szponzora és helyadója is egyben. Szemben az állami börtön foglalja el a kilátást. Itt raboskodik a volt miniszterelnökük, emlékeztetve mindenkit arra, hogy itt a legfelsőbb körök sem védettek alanyi jogon. Ilyen része is van a világnak…

Első benyomásra kicsit gondolkodtunk, hogy kiszálljunk-e, bent nem véletlenül maradvány partizánokat találunk-e? Aztán ezt a futó érzést hamar legyőztük és bementünk. Nagy csend, majd bátran mondtam, hogy megjöttünk mi magyarok. Egyszerre mindenki tud angolul, nagyon megörülnek nekünk és mondják, hogy Matt és Andrej mindjárt érkezik.
Mi is bejelentkezünk a szállodába, majd visszamegyünk és belekezdünk egymás söreinek véget nem érő kóstolgatásába. Elég jól is sikerült ez, a végére hagyva Matt 10,5%-os és 11,5%-os RIS és belga jellegű söreit. Biztosan nem tudom, hogyan értük vissza a szállodába.

A verseny paramétereiről:2.kép
Mindenki nevezhetett minden BJCP kategóriában plusz Black IPA. A szervezők a jelentkezett söröket öt fő témakörbe sorolták be. Ennek annyi jelentősége volt, hogy bírálatkor a hasonlók legyenek egymás után. minden sör a saját BJCP kategóriájával szemben került bírálásra, az 50 pontos rendszerben. A kategóriák első három helyezettje kapott díjakat. Az öt első helyezett ment Best Of Show-ra (BOS). A végén pedig hát, ahogy szokott lenni, csak egy maradhat. 108 nevezett sör volt. Mi magyarok ebből 14 sörrel járultunk hozzá. Az öt kategória (már, ha jól értettem)
1. világos, búza jellegű, legfőképpen witbier
2. fűszeres, gyümölcsös sörök
3. erős sörök
4. stout-porter
5. komlós sörök (IPA).

Minden sört 3 bíráló értékelt, csapatokban.
A bírálók mind keresztülmentek egy kétnapos tanfolyamon, ahol a Siebel Institute izsztenderdjeit használták fel.3.kép
Az üvegek teljesen jelöletlenül kellet megérkezzenek a tett helyszínére, ott egy sorszámot kaptak, ezt a sorszámot csak egyvalaki tudta, mit jelentett. Neki is elég nehéz lett volna megjegyezni a 108 sört. A sörök a hűtőben. A bíráló csoportok megkapták, hogy mik a sorszámok, amin tetszés szerinti sorrendben végig kell menniük, bírálniuk, egyiket a másik után. Elég családias jelleggel megkeresték maguknak a söröket a hűtőben.4.kép

Kb. fél tízkor kezdték a bírálást, a BOS-ra valamikor fél hatkor került sor.

Ahogy ez már szokott lenni az elején jó tempóban haladtak, majd az erős sörök letudtával egy kicsit mindenki belassult.
Az eredményhirdetés 8 után került megrendezésre, de itt már senki sem sietett. Ekkor volt már igazi mediterrán érzésem.

 

 

A vendégek csak lassan potyadoztak, az időjárás itt is messze volt az ideálistól. Bár esni keveset esett, de a hidege5.képbb felhősebb időszakokat váltotta a meleg napsütéses idő. Estefelé aztán már szép számmal voltak vendégek, saccra száz fölött voltak.

Az esemény klubrendezvényként hirdették meg, a belépő 50 kuna (kb. 2500 Ft) volt, ami után a csapolt sörök és a kaja ingyenes volt. A boltból persze továbbra is pénzért lehetett sört kapni. A csapolást ennek megfelelően adagolták, azért a szponzor söreiből is fogyjon! 🙂 A csapon házisörök voltak, amiknek így nem volt jövedéki engedélye. Összesen vagy 7 hordó sört hoztak csapolásra. Kiemelném Matt 100% Brett belga jellegű virágosan komlós sörét. Igazi kuriózum volt, komoly érzelmek kiváltásával. Vagy nagyon imádod, vagy nagyon ut6.képálod, de biztosan nem fogsz unottan vállat vonogatni, hogy még egy tucat sör.

Az eredményeink:

Gyümölcsös/ fűszeres kategória Rosita Flandriai vörös Bajkai Tibor – második helyezés
Erős sörök kategóriában Maresoussy Erős sötét belga Bajkai Tibor – negyedik helyezés
Porter-Stout kategóriában Sötétszoba Black IPA Németh Antal – negyedik helyezés

A teljes listát remélem hamar megkapom.

A BOS, a győztesek győztese pedig

IPA kategória Americium AIPA Ferko Michal, Antal Peter – Szlovákia!

Összességében elmondható, hogy egy nagyon barátságos, közvetlen hangulatú, kedves rendezvény volt ez. Nem akart több lenni, mint ami: a házisörfőzők találkozója, ahol megmérettették magukat, örültek maguknak és a győztesek önfeledt ünnepléssel celebráltak, és természetesen akinek igénye volt rá be is tudott rúgni a házi sörökből.

Gratulálunk barátainknak, jövőre is ott leszünk és megint megpróbáljuk elvinni a BOS-t!

Horvátország, Zágreb beszámoló

Egy gondolat a “Horvátország, Zágreb beszámoló” -hoz

  • 2014-02-04 at 11:02
    Permalink

    BOS was Imperial IPA – “Dvoj-Jeďina Indija”

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .