VII. HÁZISÖRFŐZŐK NEMZETKÖZI VERSENYE – MAGYARORSZÁG

Az ELSŐ MAGYAR HÁZISÖRFŐZŐ EGYESÜLET szervezésében 2018. március 17-én megrendezésre kerül az VII. HÁZISÖRFŐZŐK NEMZETKÖZI VERSENYE – MAGYARORSZÁG (továbbiakban Verseny).

A verseny kiírása

A Verseny célja az otthoni sörfőzés népszerűsítése, a házisörfőzők személyes találkozására nyíló alkalom megteremtése.

 

A hosszú távú szakmaiságot is szem előtt tartva, a rendezvény klubrendezvény lesz. Ennek részleteiről később még bővebben a competition.elsosor.hu-n.

 

A verseny felmerülő költségeit a szervezők a nevezési díjakból és felajánlásokból fedezik, így szívesen várunk minden segítő célú anyagi, fizikai és szellemi felajánlást. A verseny főszervezője az ELSŐ MAGYAR HÁZISÖRFŐZŐ EGYESÜLET – társszervezők együttműködésével – a továbbiakban szervezők.

 

 • A versenyre nevezni elektronikusan lehet a competition.elsosor.hu oldalon, legkésőbb 2018. március 4-ig.
 • A versenyre csak olyan sörrel lehet nevezni, ami otthoni sörfőző eszközökkel készült és a sör nincs kereskedelmi forgalomban. Egy versenyző egy kategóriába csak egy sört nevezhet. Ez a közösen főzőkre is érvényes.
 • A sörök elbírálása a kategóriának megfelelő fogyasztási hőmérsékleten és a BJCP2015 (Beer Judge Certification Program) alapján, azaz a nemzetközi norma szerint történik. A BJCP2015 magyar nyelvű fordítása a honlapunkon hamarosan fent lesz (elsosor.hu).
 • 2018-ban kicsit más logikával hirdetjük ki a kategóriákat, mint a korábbi években. Ezzel az a célunk, hogy megnézzük, mit főztök mostanában és az igazán kedvenc stílusotokban tudjatok indulni a versenyen. A kategóriák most egész tágak lesznek, a hat kategóriával a BJCP2015 jelentős részét megpróbáljuk befedni. A jelentkezéskor továbbra is meg kell adni a pontos kategóriát, a bírálók annak megfelelően fognak pontozni.
  Reméljük ez a módszer is megnyeri tetszéseteket, és minél többen főztök és mérettetitek meg magatokat a versenyen.
  A kategóriák (vagy még inkább kategória csoportok) a következők lesznek (zárójelben a BJCP2015 kategória sorszáma):

  • Láger (2, 2A, 2B, 2C, 3, 3A, 3B, 3C, 3D, 4, 4A, 4B, 4C, 5, 5A, 5B, 5C, 5D)
  • Porter/Stout (9C, 13C, 20A, 15B, 15C, 16A, 16B, 16C, 16D, 20B, 20C)
  • Belga (24, 24A, 24B, 24C, 25, 25A, 25B, 25C, 26, 26A, 26B, 26C, 26D)
  • IPA (12C, 21A, 21B (Belgian, Black, Brown, Red, Rye, White), 22A)
  • Ízesített/kezelt (FRUIT (29A, 29B, 29C), SPICED (30A, 30B, 30C), SMOKED (32A, 32B), WOOD (33A, 33B)
  • Savanyított/Brett (23, 23A, 23B, 23C, 23D, 23E, 23F, 28, 28A, 28B, 28C)
  • Gerilla sörök (minden BJCP 2015 kategória szerint)

+1 kategória: SMaSH (Single Malt and Single Hop)

Bármelyik BJCP2015 kategória lehet, de kötelező azt pontosan megadni, továbbá azt, hogy: milyen maláta, milyen komló. A cél, hogy bebizonyítsuk, hogy egyszerű összetevőkkel is lehet nagyszerű söröket főzni!

 • A SMaSH-el visszatérünk az alapokhoz. Egy maláta, egy komló és semmi más. E végtelen egyszerű recept célja az alkotóelemek és a sörfőzési technikák pontosabb ismeretének elsajátítása.
 • A SMaSH kiváló módja annak, hogy megismerjük a különböző malátákat és a komlókat, ha egyszerre csak egy gabonát és egyfajta komlót használunk, valóban megtapasztalhatjuk ezek sajátos ízét. Ha csak a malátát és a komlót akarod kihangsúlyozni, akkor használ semleges élesztőt. De ha bátran nyúlsz az élesztőkhöz, egy-egy különlegesebb fajjal igazán különleges söröket lehet készíteni.  Viszont ezeken kívül semmi mást ne tegyél bele. Tehát a versenyre nem lehet olyan sört SMaSH kategóriába nevezni, ami tartalmaz:

-egynél több malátát vagy komlót
-fűszert
-gyümölcsöt
-bármilyen adalékot
Vagy netán különleges erjesztési eljárással készül (pl: fahordó).

 

2019 előzetes (érdemes már most előkészülni vele!!!):

Hordó érlelt (SMOKED BEER)
32A. Classic Style Smoked Beer
32B. Specialty Smoked Beer.
WOOD BEER
33A. Wood-Aged Beer
33B. Specialty (Wood-Aged Beer)

 

 • A kategóriának nem megfelelő söröket – legyenek azok bármilyen jók – sajnos nem tudjuk majd értékelni.
 • A kategóriák nevezéskor ne felejtsétek el az alcsoport besorolást megadni! Fontos ez, mert az egyes alkategóriák eléggé különbözőek egymástól, változtathat a bírálat eredményén is a helyes besorolás. Ha nem adtok meg alkategóriát, nem tudjuk értékelni a nevezett sörödet! A Versenyen ezen információk hiánya kizárást fog jelenteni, mert nem tudjuk felvállalni, hogy a bírálók sorolják azokat helyes kategóriákba.
 • Már hagyományosnak mondható a „Gerilla” kategória is. Ez olyan, kereskedelmi forgalomban (a verseny ideje alatt is) kapható sör, ami volt (vagy jelenlegi) házisörfőző söre, akinek nincs saját sörfőzdéje, csak vendégként főzte azt meg valamelyik legálisan működő főzdében. Itt nem adunk meg kategóriát, azt a nevezőnek kell megadnia. Itt a nevezett sörök mindegyike a saját kategóriának megfelelően lesz elbírálva, a győztes a legtöbb pontszámot elért sör. Kérjük, ha a söröd nem illik bele az alap BJCP2015 kategóriába, akkor a speciális kategóriák valamelyikébe sorold be, a szükséges alap kategóriák és a különlegesség megjelölésével. Egy nevező maximum három sörrel nevezhet.
 • A kategóriába sorolás a nevező feladata és felelőssége. Egyesületünktől legfeljebb jó szándékú segítséget kaphatsz a kategorizálásban. Ha nem vagy otthon az adott kategóriában, a versenyig bőségesen van idő a nyertes sör kikísérletezésére.
 • A nevezett söröket március 4-től március 15-ig kell eljuttatni a szervezőkhöz háromszor 0,5l-es vagy ötször 0,33l-es kiszerelésben. Az üvegeknek jelöletlen (nem dombornyomott) egyszerű (nem PET) sörösüvegnek kell lennie. A leadási helyekről a regisztráció során értesülsz.
 • A nevezett söröket csak felgumizott címkével lehet ellátni. Címkéket csak a sör regisztrációja után tudsz nyomtatni a elsosor.hu oldalról. A nevezett söröket csak ezzel a címkével fogadjuk el. A címkéket az üveg nyakára gumizzátok fel, úgy szállítás során biztosabban az üvegen marad és a rekesz nem „pörgeti le” a gumit.
 • Azokat a söröket, amelyeken a címke fel lesz ragasztva vagy nincs rágumizott címke a fenti információval, vagy nem egyértelműek, kénytelenek leszünk kizárni a versenyből!
  A kupakon és az üvegen nem lehet semmilyen megkülönböztető jelölés. Ha ez nem teljesül, a sört nem tudjuk szerepeltetni a versenyen.
 • Amennyiben valamely kategóriában nem gyűlik össze legalább 5 nevezés, a kategóriát jogunkban áll visszavonni.

 

A meghirdetett kategóriákban a legtöbb pontot elérő sör aranyérmes, a második ezüstérmes, a harmadik bronzérmes eredményt ér el.

Fontos: ha egy kategóriában sok nevezett sör érkezik, akkor azt több bírálati részre (futamra) fogjuk osztani. A futamok legjobbjai fognak újra megküzdeni egymással, az úgynevezett „szétlövésen”. Az itt kikerülő első helyezett lesz az aranyérmes, a második az ezüstérmes és a harmadik a bronzérmes. Tehát előfordulhat, hogy nem az első körben legtöbb pontot szerzett sör az első helyezett!

 

A verseny legjobb söre – az abszolút győztes – a kategóriagyőztesek közül a szétlövésen legtöbb pontszámot elérő sör lesz. A verseny abszolút győztese egy évig jogosult lesz „Az év legjobb házisörfőzője Magyarországon” cím viselésére. A legjobb hazai sör készítője egy vándorkupát vehet át, melyre felgravírozzuk a győztes nevét, illetve az évszámot. Ezzel megkapja a „Magyarország legjobb házisörfőzője 2018” címet. Ha megfőzi a nyertes sört kereskedelmi forgalomba, akkor a győztes jogosult az emblémát feltenni a sörre. Ez a jog megilleti a második, illetve harmadik helyezettet is. A logó használata külön megállapodás az Egyesülettel.

 • Nevezési díjként adományokat tudunk fogadni. A szervezők előzetes számításai alapján a nevezési díj, nevezett sörönként 1600 Ft-os (5EUR) felajánlás, ami nagyjából fedezi a kiadásokat. Egyesületi tagjaink számára a nevezett sörökre 50% kedvezményt biztosítunk! A „Gerilla” kategóriában a nevezési díj 8000 Ft (25EUR) sörönként.

 

A verseny a Legenda Sörfőzde Centerben (1163 Budapest, Kövirózsa utca 8/c) kerül megrendezésre. A versennyel kapcsolatban részletesebb információ, a folyamatosan frissülő competition.elsosor.hu oldalon található. A versennyel kapcsolatos kérdéseiteket a hazisorverseny@elsosor.hu címre írjátok.

 

A Szervezők

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .